Monday, 12 October 2015

Good enough to become a role model?

Työkaverini kertoi perjantaina lounaalla, että joku nuori nainen oli jossain työhaastattelutilanteessa esikuvaa kysyttäessä vastannut Beyoncé. Jutun kertojasta se ilmeisesti oli ollut huono vastaus, samoin haastattelijoiden. Luulen, että samassa lounaspöydässä istuneet nuoremmat naiskolleganikin ajattelivat niin hetken.

Miksi Beyoncé ei kelpaa esikuvaksi? Hän on piinkova bisnesnainen ja menestynyt, lahjakas artisti. Kyllä, hän loistaa myös punaisella matolla kauniissa puvuissa, mutta ei se hänestä tee huonompaa idolia. Kysyin tarkentaakseni, että olivatko nuo haastattelijat miehiä. Olivat. 

Teemu Selänne olisi varmaan kelvannut vastaukseksi. Tai Nalle Wahlroos. Mutta ei Beyoncé, ei luultavasti myöskään Madonna. Kaikkea viihteeseen (poislukien urheilu), taiteisiin tai muotiin liittyvää osaamista ja menestystä dissataan edelleen insinöörivetoisessa Suomessa. Ilmankos Ruotsi porskuttaa ja me mietimme täällä, miten tämä Oy Suomi Ab pelastetaan. Mitä jos vaikka alettaisiin arvostaa kaikenlaista osaamista eikä kumarreltaisi vain teknologialle? Tai edes kelpuutettaisiin Beyoncé ja kaltaisensa menestyjät esikuviksi.On Friday, at lunch, my colleague told a story about a women who had named Beyoncé as her role model in a job interview. Both him and the interviewers had been pretty much appalled - Beyoncé is obviously not role model material. Even though she is a powerful business woman and hugely successful, award-winning and talented artist. Not to mention a fashionista, mother and wife.

I'm sure the same male interviewers would have nodded approvingly if she had said Teemu Selänne or Björn Wahlroos. Because the first is an ice-hockey player and the latter a filthy rich ex-banker - and of course, both of them are men. Surprisingly, either of them is an engineer. Because engineering and technology are the two things we value the most here in Finland. Anything else (like art, fashion and entertainment - excluding sports) is considered useless tinkering here. Maybe that is why Sweden is doing so much better than Finland... 

The main point is, sisters, that Beyoncé is a good role model no matter what anyone says.

Image: huffingtonpost.com

No comments:

Post a Comment