Sunday, 24 August 2014

Kesä klassikoiden kanssa

Luin menneenä kesänä (kyllä, tosiasiat on tunnustettava, kesä on ohi) kaksi pitkään kirjahyllyssäni odottanutta klassikkoa: Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen ja Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat. Voin vakuuttaa, että myös kirjallisuuden suhteen kesäni oli täydellinen. 

Mobergin Maastamuuttajat kertoo Smoolannin Ljuderista Amerikkaan siirtolaisiksi 1850-luvulla lähtevistä ruotsalaisista talonpojista perheineen - vaivalloisine merimatkoineen ja perillä odottavine outoine kielineen ja tapoineen. Tarinan keskiössä on Karl Oskar Nilssonin perhe, joka asettautuu Minnesotaan viljelemään maata ja jonka elämää uudessa kotimaassa seurataan peräti neljän vuosikymmenen ajan. Mr Nelsonin (joksi Karl Oskar paikallisten suussa kääntyy) perheen tarina on inspiroinut myös Abban Bennyä ja Björniä, jotka kirjoittivat sen menestysmusikaaliksi, Kristina från Duvemålaksi. Suloista sunnuntaita!


I just wanted to recommend two fabulous novels that I read during this summer: Sinuhe The Egyptian, a historical novel by Mika Waltari and a Finnish classic and Vilhelm Moberg's The Emigrants describing one Swedish family's migration from Småland to Minnesota in the mid-19th century. 

No comments:

Post a Comment