Saturday 19 October 2013

Valoa pimeään - More light, please

Kun kesä muuttuu syksyksi ja ilta saapuu aina vain aikaisemmin, tarvitaan valoa. Yleisvaloa, lukuvaloa, tunnelmavaloa, mitä tahansa valoa. Parasta on, kun valon määrää voi säätää tarpeen ja tunnelman  mukaan.

Viimeisin valohankintani on Hulluilta päiviltä noudettu karttapallo kaukokaipuuseen ja tunnelmointiin. Sen paikka on pari viikkoa sitten madalletun kirjahyllyn/tv-tason päällä oranssien Hermès-laatikoiden ja Oiva Toikan oranssisilmäisen riihipöllön rinnalla.







Keittiön yläkaappien päällä valoa pimenevään iltapäivään tuo Ikean maitolasinen valaisin. Se valaisee Sissin yksinäisiä päiviä syksy- ja talvikuukausina.



Työpöydällä valoa askareisiin tuo Kartellin Bourgie.


Kun tekee mieli käpertyä sohvan nurkkaan untuvapeiton alle lukemaan, polkaistaan valo Watt & Veke -jalkalamppuun. Yleensä saan Sissin tuonne sohvan käsinojalle köllöttämään heti kun lamppu syttyy - ilmeisesti siinä lampun alla on neidin mielestä mukavan lämmintä eikä kirkkaana loistava valo tunnu hänen untaan häiritsevän.




Ennen nukkumaanmenoa kierrän sammuttelemassa koko joukon muitakin valoja: astiakaapin ledit, eteisen ja kirjahyllyn päällä olevat Blockit (yläkuvassa toinen Blockeista on astiakaapissa), kynttilät, keittiön työpöydän halogeenit.... Ja aamuun virtaa tuo Innolux Rondo -kirkasvalolamppu. Lisäksi meillä on tietysti normaalit kattovalaisimet kuten tuhannen ja yhden yön tunnelmaa nukkumaanmenoon tuova 'taikalamppu'. Tuossa kohtaa katossa ei ole pistoketta, joten keksin pyytää sähkömiestä jatkamaan johtoa niin, että se lasketuu huoneen kulmaa pitkin alas sängyn päätyyn niin, että tyynyn viereen saatiin  katkaisija eli voin sammuttaa kattovalon sängystä nousematta. Marko Paanasen neuvoa noudattaen: korosta sitä, mitä et voi peittää.

Tämä lauantai käynnistyi kuitenkin aurinkoisena ja poutaisena, joten taidan viedä pyykit ulos kuivumaan ja matot ulos tuulettumaan. Aurinkoista viikonloppua!




What I miss the most right now is the daylight. In Finland the days are so very short during the autumn and winter months that you have to have the lights switched on all the time to see, well, anything. In addition to the normal ceiling lamps I have plenty of other light sources: a lighted globe, two Blocks, Kartell Bourgie table lampi, a floor lamp, several led light chains, a bright light therapy lamp, candles... I just might survive the winter, but only if I get to go somewhere sunny during the winter holiday. Hope you have a wonderful weekend!

No comments:

Post a Comment